Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Stress is in the air

Gepubliceerd op: 27/05/2014

Het hangt in de lucht. Werkstress. Minister Asscher lanceerde afgelopen week zijn campagne: "Herken de druppel. Check je werkstress." De boekentoptien staat vol antistressboeken. Vrienden praten erover of liggen al ziek thuis. Net als jaarlijks twaalf procent van alle werkenden.

Zodra een onderwerp als werkstress op de agenda komt, begint het oerhollandse zwartepieten. Wie z'n schuld is het eigenlijk, al die overbelasting? Nou, zeggen werknemersorganisaties, dat is niet zo moeilijk. Het zijn de werkgevers die het doen. Zij leggen te veel werk neer bij te weinig mensen. En ze werken alleen nog maar met zzp-ers. Ho ho, roepen de werkgevers. Dat is niet eerlijk: jullie zijn zelf allemaal burgers en consumenten die geen cent te veel willen betalen. Intussen eisen jullie dat de rendementen van de pensioenfondsen, die beleggen in onze bedrijven, juist omhoog gaan.

Hoe het ook zij. Wie symptomen ervaart als slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieverlies, wie 'de druppel herkent' zeg maar, heeft niet veel aan dit soort verwijten. Het is een oude waarheid: wie zich richt op zaken waar hij geen macht over heeft, verhoogt hooguit zijn stress. Wie begint met de factoren waar hij wel grip op heeft, werkt aan een mogelijke oplossing.

Wat te doen? Praat met je werkgever. Het onderwerp is geagendeerd. De overheidscampagne helpt om erover na te denken en te praten. Realiseer je daarbij dat het niet alleen om de hoeveelheid werk gaat, om de dingen die je energie kosten. Maar juist ook om wat je energie geeft op het werk: de ervaring van progressie, directe feedback, zien dat een dag werk iets oplevert. Dat is tenslotte waar we als mensen voor gebouwd zijn: jachtbuit in de hand, vissen in het net, aardappels in de emmer. Er is weinig zo stress verhogend als de ervaring dat je harde werken geen zin heeft.

Maar als anderen niet luisteren? Dan rest het gesprek met onszelf. En dat blijkt juist het thema van de twee grootste bestsellers: Het nieuwe nietsdoen van Gerhard Hormann en De moed van imperfectie van Brené Brown.

Hormann wil ons aan het denken zetten. Hij bepleit de genoegens van eenvoudiger, goedkoper en langzamer leven. "Waarom zou je nog een stressvolle, drukke baan willen als je kunt leven van groente uit je eigen moestuin?"

De schrijver preekt ook tegen zichzelf. Twee jaar geleden stonden Hormann en zijn partner nog in deze economiebijlage. Daarin bekende hij 'tropenjaren' te draaien. Overdag een baan, 's avonds boeken schrijven. Hormann toen: "Ik heb eens uitgerekend dat het nog slechter betaalt dan wanneer ik folders zou rondbrengen. Het is bijna bespottelijk." Zo te horen komt het succes van dit boek net op tijd. Dat scheelt in ieder geval één burn-out.

Wie haar 'breakdown' al achter de rug heeft, is Brené Brown. De Amerikaanse ervaringsdeskundige en onderzoeker -immens populair op TED.com- opent vooral de aanval op de schaamte die we ervaren wanneer we het gevoel hebben tekort te schieten. Niet alleen in de ogen van anderen, maar juist ook in die van onszelf.

We moeten volgens haar de moed hebben om onze schaamte te benoemen en te bespreken met mensen die we vertrouwen. Alleen dan zullen we de compassie en de verbondenheid ervaren die we nodig hebben. Dat klinkt soft. Maar blijkbaar is het precies wat de werkende Nederlander soms hard nodig heeft.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Brené Brown (1)
Gedrag (200)
Gerhard Hormann (1)
NRC (278)
Stress (2)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop