Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Grensverleggend

Gepubliceerd op: 08/09/2014

Ondernemerschap werkt grensverleggend. Letterlijk én figuurlijk.

Sinds een jaar of vijftien doet de BV Tiggelaar zaken over de grens. Dat begon met af en toe een seminar in Vlaanderen. "Spreek de mensen aan met u, wees bescheiden en probeer niet grappig te zijn," waren de culturele tips waar ik me -met succes- niet aan hield. Tegenwoordig wordt er samengewerkt met licentienemers in verschillende landen die seminars van ondergetekende op de planken brengen. Leuk, spannend en je komt nog eens ergens. Misschien -met een beetje geluk- wordt er binnenkort ook nog eens wat verdiend.

Gelukkig zijn er ook andere vormen van winst. Door mijn werk kon ik sponsor en ambassadeur worden van hulporganisatie Compassion. Dat heeft mij en mijn vrouw al verschillende keren in Azië en Afrika gebracht. Op prachtige plekken. Maar ook in de ergste sloppenwijken. Ontnuchterend en verrijkend.

Ondernemerschap rekt ook de grenzen in je hoofd op. Daarvoor hoef je niet per se het land uit. Het gaat primair om de ervaringen die je opdoet.

De emoties waar je doorheen gaat als je met een fikse zakelijke tegenvaller te maken krijgt. En de noodzaak om juist dan je kop erbij te houden. De realisatie dat je jezelf in mijn vakgebied regelmatig opnieuw moet uitvinden. Dat je gewoon moet vergeten wat je hebt opgebouwd, een leeg blaadje pakt en een nieuw plan maakt.

En vooral de ervaring -die ik in ieder geval nooit zal vergeten- dat je geen baas meer hebt, geen geld, nog geen klanten en dat het uiteindelijk dan tóch lukt om voor je gezin te zorgen. Zulke ervaringen vormen je karakter.

Karakter, zegt de Amerikaanse schrijver en theoloog Bill Hybels, dat is wie je bent als er niemand kijkt. Je karakter is kostbaar én kwetsbaar. Juist als het goed gaat met je bedrijf, ga je soms ook grenzen over waar je beter binnen kunt blijven. Omdat je bijvoorbeeld alleen nog met je succes bezig bent en niet langer met de mensen om je heen. Of omdat je denkt dat je alles aan jezelf te danken hebt en daarom krampachtig alles voor jezelf wilt houden.

Het beste medicijn tegen die vorm van karakterbederf is dankbaarheid. Want even eerlijk: succesvol ondernemerschap hangt samen met heel veel zaken waar we geen enkele invloed op hebben. Genen, opvoeding, de tijd en het land waarin je bent geboren, je dierbaren, de opleiding die je kreeg... Wie een succesvolle zaak heeft en zijn karakter wil beschermen, doet er goed aan om grenzeloos dankbaar te zijn voor wat 'ie krijgt. Dagelijks.

Dankbaar en ondernemend. Zo wil ik in het leven staan. Ik ben oprecht dankbaar dat u mijn stukjes wilde lezen. Dit is mijn laatste voor De Zaak. Ik wil meer tijd besteden aan mijn ondernemersactiviteiten, onder meer die over de grens. Daarom stop ik er na ruim veertien jaargangen mee. Het was mooi. Tot ziens.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in De Zaak)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Compassion (1)
Dankbaarheid (3)
De Zaak (20)
Karakter (3)
Ondernemerschap (54)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop