Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Hoe overleef je je werk?

Gepubliceerd op: 06/10/2014

Werk is iets geks. Soms heb ik een razend drukke dag en kom ik vol energie thuis. Soms heb ik een rustige dag en ben ik voor de middag al uitgeput. Of je van je werk langzaam doodgaat of juist enthousiast raakt, hangt van allerlei factoren af. Zeker niet alleen van het aantal uren dat je maakt. Dat weet iedereen. Maar de vraag is: hoe werkt het dan wel? Hoe krijg je grip op je werkplezier? Hoe overleef je je werk?

Wie zich serieus wil verdiepen in dit soort vragen hoeft de grens niet over. Juist in Nederland wordt al jarenlang mooi, internationaal scorend onderzoek gedaan op het gebied van werkstress en werkplezier. Hoogleraren Eva Demerouti, Arnold Bakker en Wilmar Schaufeli zijn -samen met diverse collega's- de bedenkers van het zogenaamde JD-R model: het job demands-resources model.

Dit model beschrijft op een heldere manier de samenhang tussen de 'werkeisen' en de 'energiebronnen' die we in ons werk ervaren. Eenvoudig gesteld: sommige elementen van je werk putten je uit, andere elementen geven je juist energie. De werk- of taakeisen die ons uitputten zijn de 'usual suspects' zoals: tijdsdruk; overwerk; en zwaar werk. Maar ook de wat minder voor de hand liggende dingen als: routine; conflicten tussen werk en privé; en onduidelijkheid over wat er van je wordt verwacht.

Energie krijgen we op twee manieren. Van de werkomgeving en van onszelf. Bij energiebronnen op de werkvloer moet je denken aan zaken als: keuzevrijheid; loopbaanmogelijkheden; goede relaties met collega's en leidinggevenden; en afwisseling. Bij persoonlijke energiebronnen draait het om elementen als: optimisme; geloof in eigen kunnen; en een extravert karakter.

Wanneer er te veel elementen zijn die je uitputten en te weinig die je energie verschaffen, dan kan dat allerlei vervelende gevolgen hebben. Je raakt steeds sneller vermoeid, je voelt steeds meer afstand tot je werk, je wordt cynisch, krijgt fysieke klachten en eindigt met een burn-out. Maar energiebronnen kunnen dat negatieve effect verminderen, laat onderzoek zien.

Sterker nog: wanneer de balans naar de andere kant doorslaat raak je van werk niet moe, maar juist bevlogen. En dat is dubbel plezierig omdat hierdoor ook je werkprestaties en je gezondheid verbeteren. Demerouti, Bakker, Schaufeli en collega's stellen daarom al vele jaren dat werkgevers en werknemers niet slechts burn-out moeten voorkomen, maar dat we een stap verder moeten gaan en bevlogenheid moeten stimuleren. Door slim te sleutelen aan de balans tussen taakeisen en energiebronnen.

Waarom moeten we dit allemaal weten als eenvoudige werkenden? Omdat wij maar al te vaak naar simplistische, ineffectieve maatregelen grijpen als het werk ons teveel ongemak bezorgt. Zo gaan grote groepen mensen minder werken als het werk hun teveel energie kost. Of men gaat op zoek naar een andere baan. De cijfers uit de diverse onderzoeken variëren, maar minstens één op de drie mensen zou graag van job veranderen als het kon.

Maar minder werken of veranderen van baan hoeft helemaal geen effect te hebben op je taakeisen en energiebronnen. Sterker nog: wie bijvoorbeeld parttime gaat werken, ervaart op zijn werk misschien juist meer tijdsdruk en minder loopbaanmogelijkheden. En als je vooral een tekort ervaart aan persoonlijke energiebronnen helpt overstappen naar een andere werkomgeving al helemaal niet.

Hoe overleef je je werk? Neem werkplezier serieus, verdiep je in taakeisen en energiebronnen en werk daarna stap-voor-stap aan een betere balans.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Arnold Bakker (2)
Bevlogenheid (1)
Burn-out (3)
Eva Demerouti (1)
Gedrag (200)
JD-R model (1)
NRC (278)
Werkplezier (1)
Wilmar Schaufeli (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop