Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Vijf dingen waar we spijt van hebben aan het eind van ons leven

Gepubliceerd op: 15/12/2014

Het is een bekend citaat van managementauteur Stephen Covey. "Niemand wenst op z'n sterfbed dat hij meer tijd op kantoor had doorgebracht." Maar wat wensen mensen dan wel? Hoe kijken we terug als we het einde van ons aardse leven hebben bereikt?

Heel wat denkers, schrijvers en leraren, van Aristoteles tot Covey, hebben ons aangespoord om na te denken over deze vraag. De veronderstelling is dat wanneer we ons in gedachten verplaatsen naar ons sterfbed of onze eigen begrafenis, dit helpt om orde op zaken te stellen in ons leven hier en nu.

Die gedachte is zo gek nog niet. Als we plannen maken, dan speelt de anticipatie op toekomstige emoties een rol, zeggen gedragsonderzoekers. Vooral verwachte teleurstelling en verwachte spijt hebben invloed. Wanneer je nadenkt over een toekomstig moment waarop je spijt voelt over huidige keuzes en gedrag, kan dit er toe leiden dat je nu je verwachtingen aanpast. Of nog even doorzoekt naar alternatieve mogelijkheden. Dus toch nog maar even niet voor jezelf beginnen. Toch maar niet die nieuwe baan. Of juist wel die baan, maar niet verwachten dat het dé droombaan is waar je al jaren naar zoekt.

De volgende vraag is hoe goed we eigenlijk zijn in het voorspellen van onze toekomstige emoties. Antwoord: niet zo geweldig. Volgens onderzoekers Daniel Gilbert en Tim Wilson maken we zonder het te weten talloze fouten op dit gebied. Enkele voorbeelden: we kunnen lang niet alle facetten van een toekomstige situatie overzien, we onderschatten ons eigen vermogen ons aan te passen bij tegenvallers en we kunnen al helemaal niet inschatten welke criteria we in de toekomst zullen hanteren om ons leven achteraf te beoordelen. Lastig.

Een manier om iets te leren over hoe we wellicht zullen terugkijken, is het voeren van gesprekken met mensen die daadwerkelijk op hun sterfbed liggen. Dat is precies wat Bronnie Ware deed, een Australische verpleegster die in de palliatieve zorg werkte. Ze schreef er enkele jaren geleden een blog en een boek over: The top five regrets of the dying. Dit is Wares top vijf...

1. Ik wilde dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, in plaats van te leven zoals anderen van mij verwachtten.

Volgens Ware werd dit het vaakst genoemd. Veel patiënten vertelden haar dat ze betreurden dat ze hun dromen zo snel hadden opgegeven.

2. Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt.

Veel patiënten hadden diepe spijt dat ze, door hun werk, te weinig tijd hadden doorgebracht met hun kinderen en hun partner.

3. Ik wilde dat ik de moed had gehad op mijn gevoelens uit te spreken.

Veel mensen hadden te vaak hun emoties onderdrukt om anderen niet voor het hoofd te stoten. Dat had geleid tot verbittering en wrok.

4. Ik wilde dat ik mijn vriendschappen beter had onderhouden.

Veel patiënten vertelden Ware dat ze hun vrienden van vroeger zo misten.

5. Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.

Angst voor verandering had ervoor gezorgd dat veel mensen waren blijven hangen in een leven waar ze eigenlijk niet tevreden over waren.

Volledig spijtloos sterven lijkt me een illusie. Maar om achter alle vijf punten een vinkje te moeten zetten aan het eind, dat is weer het andere uiterste.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Bronnie Ware (1)
Daniel Gilbert (1)
Gedrag (200)
NRC (278)
Spijt (1)
Stephen Covey (4)
Tim Wilson (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop