Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Knipperende lampjes negeren

Gepubliceerd op: 06/11/2015

Hij was Zweeds. Bruin. En mijn vriendin was verliefd. We studeerden beiden nog toen zij door de Prins Hendrikstraat in Utrecht fietste en een tien jaar oude bruine Saab 900 zag. Te koop voor 3.500 gulden. Uiteindelijk betaalden we 2.500. Geld dat zij had gespaard.

Twee jaar later reed ik op de A1 bij het knooppunt Eemnes. In de Saab waarin ik haar inmiddels had opgehaald op onze trouwdag, waarin we met onze pasgeboren dochter rondjes hadden gereden om haar in slaap te krijgen, waarmee ik naar mijn eerste echte baan reed. Er knipperden lampjes in het dashboard, maar dat gebeurde wel meer. Ik had haast en trapte het gas nog eens in.

Totdat er rook vanonder de motorkap kwam en de Saab ermee stopte. Vastgelopen motor. Mijn schuld. Te lang geen olie bijgevuld. Repareren was geen optie. En uiteindelijk vertrok onze eerste auto achterop een trailer naar een sloperij in Ter Apel. We kregen 100 gulden. Voor de moeite en de benzine die er nog in zat.

Ik heb recent meegewerkt aan een boekje over de ideeën van managementauteur Stephen Covey. De bedenker van de befaamde '7 eigenschappen'. Mijn taak was onder meer om het hoofdstuk over de zevende eigenschap te schrijven: houd de zaag scherp.

Deze frase komt uit een heel oude anekdote. Een man loopt door het bos en ziet iemand die met veel pijn en moeite heel druk aan het zagen is. Hij vraagt: "Waarom neem je geen pauze en scherp je de zaag?" Waarop de zager antwoordt: "Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik moet nog veel te veel zagen."

Covey adviseert ons om wekelijks tijd te reserveren voor preventief onderhoud, of, in zijn woorden: lichamelijke, spirituele, mentale en sociaal-emotionele vernieuwing.

Tja. Geen raketwetenschap. En toch is het een grote valkuil. Jaarlijks krijgt één op de acht werkenden een burn-out, volgens het CBS. Belangrijkste oorzaken: hoge werkdruk en weinig sociale steun van collega's en leidinggevenden. En, denk ik erbij, het feit dat ze de knipperende lampjes in hun persoonlijke dashboard negeren of domweg niet weten wat ze betekenen en dus doorgaan.

Daarom, voor mijzelf en alle andere mensen die het lekker druk hebben, een -verkort- checklijstje (van de Mayo Clinic). Vijf vragen waarmee je kunt controleren of er een burn-out op de loer ligt.

1) Ben je cynischer of kritischer geworden in je werk? 2) Heb je moeite om op gang te komen met je werk? 3) Ben je prikkelbaar of ongeduldig naar collega's of klanten? 4) Ben je teleurgesteld in je werk? 5) Is er een verandering in hoe je slaapt of in je eetlust?

Er zijn meer vragen, maar als je nu al op een paar keer 'ja' zit, kun je beter vast richting vluchtstrook sturen. Misschien ben ik overdreven gericht op dit soort problemen, maar je begrijpt: ik raak 'de les van de Saab' tijdens dit aardse leven niet meer kwijt... Als je begint met nadenken over onderhoud als er problemen zijn, ben je precies nét te laat. Bovendien moet je het daarna uitleggen aan je vrouw.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Burn-out (3)
Gedrag (200)
Mayo Clinic (1)
NRC (278)
Stephen Covey (4)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop