Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Vijf tips voor het werken in teamverband

Gepubliceerd op: 03/10/2016

Achterover vallen in de armen van collega's. Levende pyramides construeren. Mij heb je er niet mee. Alleen al van het woord teambuilding krijg ik uitslag. Toch loont het om te leren hoe je positief kunt samenwerken.

Werken in teams is ingewikkeld. Samen een werkstuk schrijven tijdens de studie. Met collega's een project verzinnen en uitvoeren. Wat inspirerend moet zijn, verwordt vaak tot teleurstelling.

Geen wonder dat 'De vijf frustraties van teamwerk' al meer dan tien jaar het populairste boek is over samenwerking. Van adviseur en schrijver Patrick Lencioni hoeven we gelukkig geen vlotten te bouwen. Volgens hem draait teamwerk vooral om het herkennen en oplossen van vijf veel voorkomende knelpunten.

· De eerste en meest basale bron van ellende is gebrek aan vertrouwen. De symptomen: mensen verbergen hun zwakheden en fouten, ze vragen niet om hulp of feedback en ze vermijden meetings en tijd samen. Volgens Lencioni ontwikkel je vertrouwen door open te zijn over wat je bezighoudt. Op het werk en thuis. En teamleiders moeten hierin het voortouw nemen.

· Tweede frustratie: angst voor confrontaties. Tijdens de vergaderingen doet iedereen poeslief, maar in de wandelgangen wordt volop geroddeld en politiek bedreven. De remedie: open discussie en debat tijdens vergaderingen aanmoedigen. Bijvoorbeeld door een roulerende 'chef confrontatie' aan te stellen.

· Derde probleem: gebrek aan betrokkenheid. Er wordt veel geanalyseerd en gekletst, maar er worden geen knopen doorgehakt. Wat doe je eraan? Heldere doelen formuleren, een prioriteitenlijst opstellen, duidelijke werkafspraken maken. En afspreken: als we samen een besluit nemen, dan houdt iedereen zich eraan. De leider voorop.

· Vierde struikelblok: het mijden van verantwoordelijkheid. In sommige teams is 'sorry' het meest gebruikte woord en worden keer op keer verplichtingen niet nagekomen. Oplossingen? Maak de doelen en afspraken zichtbaar voor iedereen. Bespreek regelmatig de voortgang. En laat als manager de mensen die niet leveren meteen één-op-één weten dat het beter moet. Overigens zonder papierwerk of bureaucratie, waarschuwt Lencioni. Dat maakt het nodeloos ingewikkeld en zwaar.

· Vijfde knelpunt: geen aandacht voor resultaten. Mensen geven wel om de sfeer of hun eigen loopbaan, maar niet om de gezamenlijke prestaties. Een teamleider moet volgens Lencioni blijven hameren op de doelen en -sociaal en materieel- alleen belonen wat daaraan bijdraagt.

Het begint dus met vertrouwen. Die stap kun je niet overslaan. En volgens Lencioni is er pas vertrouwen als je 'emotionally butt naked' met elkaar kunt verkeren. Je echt durven blootgeven bij je collega's.

Ik vind dat geen fijn idee. Maar ik begrijp het wel. Te vaak heb ik in groepen gewerkt waar mensen nooit het achterste van hun tong laten zien. Waar tijdens vergaderingen flip-overbladen worden gevuld met goede voornemens, terwijl iedereen al lang weet dat die vellen straks opgerold onder het stof gaan eindigen, bovenop zo'n stalen archiefkast. Teams waar iedereen braaf zijn rol speelt totdat het eindelijk vijf uur is en het echte leven begint. Een leven van stille wanhoop en beschaafde frustratie.

Tja. Dan maar liever bloot en bevlogen. En af en toe bedrogen uitkomen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (200)
Leiderschap (173)
NRC (278)
Patrick Lencioni (1)
Teamwerk (2)
Vertrouwen (3)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop