Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Werkziekte nummer één

Gepubliceerd op: 01/02/2017

De cijfers zijn bekend, maar ik zet ze toch nog even op een rijtje. Gewoon, omdat ze zo volslagen krankzinnig zijn. Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Veertien procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Een burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten als gevolg van burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro (cijfers: CBS, TNO en Arboned).

Deze week organiseerde de krant een debat over werkstress. Ik mocht daar een paar dingen vertellen. Maar zoals vaak bleek het luisteren minstens zo waardevol.

Bijvoorbeeld naar Florien Vaessen. Ze schreef het boek 'Op de bank', over hoe ze vastliep in haar managementfunctie bij ABN Amro. "Je wilt niet zwak lijken. Ook al zit je alleen maar oeverloos te vergaderen over zinloze dingen, je gaat door. Als iemand mij toen had verteld dat ik op weg was naar een burn-out, had ik 'm waarschijnlijk even goed op zijn plaats gezet."

Omdat ik steeds vergeet wat een burn-out ook alweer is, had ik het vooraf nog snel even opgezocht. Burn-out is een combinatie van drie dingen: 1) emotionele uitputting, het gevoel dat je 'op' bent; 2) een cynische, onverschillige houding tegenover je werk en je collega's; en 3) verminderde persoonlijke bekwaamheid.

Vaessen verdiepte zich veel uitvoeriger in het fenomeen en viel van de ene verbazing in de andere. "Wie zich binnen een jaar drie keer ziek meldt, is waarschijnlijk onderweg naar een burn-out. De statistieken zijn bekend, maar er wordt door bedrijven nauwelijks iets mee gedaan."

Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, beaamde wat Vaessen zei. Volgens hem leggen bedrijven het probleem te veel bij hun medewerkers neer. Zeker wanneer er signalen zijn dat mensen kans lopen op een burn-out, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan en te kijken hoe in het werk dingen kunnen worden veranderd. Zoals het bieden van meer inspraak en meer controle over het eigen takenpakket. Het werken aan taken waar je goed in bent en die je leuk vindt, zorgt voor bevlogenheid. Dat leidt niet alleen tot minder kans op stress en burn-out, maar ook tot betere prestaties. Een werkgever die geen aandacht heeft voor dit onderwerp, snijdt zichzelf in de vingers.

Wat kun je eventueel zelf doen? Volgens Bakker is het essentieel dat je na je werk iets anders doet. Iets dat je ontspant. Of het nu gaat om koken, vrienden bezoeken, sporten, naar de film... Het gaat erom dat het voortdurend bezig zijn met je werk in je hoofd wordt gestopt. "Als je problemen hebt met slapen is dat vaak een aanwijzing dat er iets mis is," volgens Bakker. Als je dat merkt, moet je echt werk gaan maken van je rust.

Vaessen vertelde dat ze zich liever ziek meldde met een duidelijke fysieke klacht, dan met 'vage' stressklachten. Herkenbaar. Maar volgens Bakker is het onzinnig dat we stress alleen zien als iets in ons hoofd. Hij refereerde aan langlopend Fins onderzoek. "Langdurige stress leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten. Je gaat er dood aan. Hoe lichamelijk wil je het hebben?"

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Arnold Bakker (2)
Burn-out (3)
Florien Vaessen (1)
Gedrag (200)
Leiderschap (173)
NRC (278)
Persoonlijk Leiderschap (44)
Verandering (121)
Werkstress (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop