Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Zo blijf ik bij met IT - zin of geen zin

Gepubliceerd op: 27/11/2017

Een paar keer per jaar school ik mezelf bij op het gebied van IT. Een beetje omdat ik het leuk vind. En een beetje omdat het moet. Bijvoorbeeld wanneer ik een seminar moet verzorgen binnen een IT-bedrijf. Deze week realiseerde ik me hoe noodzakelijk deze bijscholing eigenlijk is.

Een voorbeeld. Tot een paar jaar geleden kwam ik in mijn werk een heel eind met e-mail. Opdrachtgevers mailden informatie die ik keurig in mapjes op mijn laptop bewaarde. Er waren wat verschillende acties die ik op een to do-lijst schreef. Op die manier hield ik aardig overzicht.

Maar het aantal projecten is toegenomen, evenals het aantal mensen met wie ik samenwerk en de verschillende soorten acties die gepland worden. Dus heb ik een paar stappen gezet. Alle documenten worden nu per project gesorteerd in gedeelde Dropbox-mappen. Handig. Ook omdat iedereen die er aan werkt er vanaf alle apparaten bij kan. Al mijn to do’s houd ik bij, ook geordend per project, met het programma Wunderlist (ook beschikbaar vanaf elk apparaat). En een paar van die Wunderlist-lijstjes deel ik weer met collega’s.

Niets bijzonders voor een echte IT-er misschien, maar voor mij een wereld van verschil.

Binnenkort ga ik experimenteren met het programma Slack (of Ryver, daar ben ik nog niet uit) om alle verschillende communicatiestromen en informatieverzamelingen in één slimme omgeving te integreren. Ik ben heel benieuwd.

Geen van deze verbeteringen heb ik zelf bedacht. Ik pik ze op door collega’s met meer kennis te ondervragen (een van mijn favoriete aanpakken). Of door een rapport te lezen van gerenommeerde clubs als het Future Today Institute.

Als ik niet af en toe iets had bijgeleerd op IT-gebied, was ik al lang verdronken in de informatie die dagelijks op me afkomt. Natuurlijk, ik verweer me ook tegen de overload door alleen op afgesproken tijden mijn e-mail te doen (om 10.00 uur en 16.00 uur) en dan via vaste principes de berichten te verwerken. En ja, ik zet regelmatig mijn smartphone uit. Maar wie serieus de valkuilen van technologie wil bestrijden heeft niet minder, maar juist meer technologie nodig.

Dit betreft niet alleen eenvoudig werk zoals dat van mij. Dit geldt juist ook voor meer complexe zaken. Neem bijvoorbeeld de bestrijding van nepnieuws. Met zelfstandig, handmatig feiten checken red je het niet meer. Google en Facebook kwamen daarom het afgelopen jaar met tools die gebruikers helpen om echt van namaaknieuws te onderscheiden. Ze zijn misschien nog niet perfect, maar vormen wel een belangrijke eerste stap. Volgens het jaarlijkse journalistiek- en mediarapport van het eerdergenoemde Future Today Institute is ‘real-time fact checking’ een van de 75 (!) belangrijke trends voor 2018 binnen dit vakgebied.

Mijn eye-opener van deze week: onze leef- en werkwereld wordt overspoeld door technologie en wie als zzp-er, ondernemer, manager of professional niet wil verdrinken, komt er niet meer met een beetje spartelen. We zullen echt moeten leren zwemmen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Bijscholing (1)
Future Today Institute (1)
IT (44)
NRC (278)
Persoonlijk leiderschap (44)
Verandering (121)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop